Reiseguide: Santorini

Har du lyst til å oppleve en av de aller vakreste greske øyene, som er kjent for å ha verdens fineste solnedgang? Da bør du ta turen til Santorini! Øya er selve eksempelet på gresk idyll, med sine vakre hvite hus oppover calderaen. Det er er også et perfekt utgangspunkt for øyhopping, med ferjeavganger hele dagen. Her er mine beste tips til Santorini!

Etter å ha utforsket Santorini i en uke er jeg helt klart frelst! Stort sett alle bilder man ser i annonser og reklamer fra Hellas er fra denne vakre øya, og jeg ble virkelig ikke skuffet. På Santorini ligger temperaturen mellom 25 til 30 grader og det er helt perfekt temperatur i havet. Strendene er stort sett rullestein eller lava, så om du drømmer om hvite strender er ikke Santorini stedet å dra. Derimot er det mye klipper og grotter å utforske om man ønsker det, og strendene er helt flotte (selv om man kanskje bør investere i et par badesko). Prisnivået på Santorini er generelt høyere enn i resten av Hellas, og taxi er spesielt dyrt. Lokalprodusert vin er derimot ganske billig, og faktisk veldig god!

Fira/Thira:

“Hovedstaden” Fira ligger ca midt på caldera’en og er en veldig hyggelig by med mange små gater, butikker, restauranter og kirker. Byen er ikke så stappfull av turister som Oia, selv om det blir trangt her også rundt solnedgang når alle skal nyte den fantastiske utsikten. I Fira finnes også en Cable Car man kan ta som gir en flott utsikt over hele bukten og de to vulkanene som ligger der.

Spisesteder:

Hvis man er litt kresen på hva man spiser kan det lønne seg å reservere bord, da de bedre restaurantene gjerne er fulle og spesielt de med utsikt rundt solnedgang. Her er mine beste restauranttips til Fira:

ARGO og Volcano Blue: To restauranter som ligger rett over hverandre, begge med terrasse med nydelig utsikt. Ca samme prisnivå og samme meny, så begge anbefales på lik linje. Serverer fersk fisk, klassiske greske retter og litt annet som pasta og biff.

Pelican Kipos: Veldig hyggelig hage som kan anbefales til lunsj.

La Maison og Athenian House: Begge ligger i Imerovigli, litt utenfor Fira, men er kjent for fantastisk mat.

Utforsk øya på firehjuling:

En fantastisk måte å utforske øya på er med firehjuling! Det er faktisk det mest populære fremkomstmiddelet, og egner seg veldig godt for å komme seg opp og ned bratte bakker eller til litt mer avsidesliggende steder. Avhengig av størrelse og motorkraft koster det mellom 35-50 EURO pr døgn å leie, vi booket direkte gjennom hotellet og fikk den levert der om morgenen. Øya er ikke så veldig stor, så du rekker å se mye på en dag! Om man bor i Fira-området og vil ha en kveld i Oia kan det veldig fint kombineres med leie av firehjuling, da leien for en hel dag er ca det samme som taxi tur/retur Fira-Oia.

Kamari: Kamari ligger på “flyplassiden” av øya der du finner de fleste strendene, altså på motsatt side av calderaen. Her er det som sagt rullestein, men store deler av stranden er den faktisk støpt, så det er helt uproblematisk å bade her. Stranden er lagt opp slik at de forskjellige restaurantene eier hvert sitt område av stranden med sine egne solsenger og parasoller. Du kan ligge på en restaurant sitt område hele dagen ved at du “forplikter deg” til å kjøpe mat og drikke i løpet av dagen der, men det er ganske ok priser, samt at solsengene og parasollene er av god kvalitet

Red Beach: Et veldig vanlig utfluktssted for de fleste turistene på firehjuling eller scooter. Her er stranden laget av rød og sort vulkanstein, så det er et ganske spesielt syn i seg selv! Det er et lite stykke å gå fra nærmeste parkeringsplass.

Vingårder: Det er mengder av vingårder på Santorini, og det anbefales å besøke en av disse om du er glad i vin! I motsetning til mange andre steder i Hellas produseres det faktisk veldig god vin på Santorini, både rød, hvit og rose. De er også veldig kjent for sin “Vinsanto”, en søt og god dessertvin.

Katamarancruise:

Katamarancruise er veldig vanlig på Santorini, og det kryr av katamaraner i bukten rundt calderaen. Her kan du velge halv dag, hel dag og solnedgangscruise. De inneholder forskjellig, men det vanligste er et cruise som tilbyr gratis drikke hele dagen, samt lunsj ombord på båten. Cruisene går som regel fra Vlichada og innom Red Beach, White Beach og Black Mountain samt fyrtårnet, før de går videre ut mellom vulkanene og har et stopp ved de varme kildene der. Så fortsetter noen cruise mot Oia, mens noen har samme rute tilbake. Et heldags (10.30-15.30) semi-privat cruise går fra Vlichada til Oia, tar maks 16 passasjerer, har fri drikke og lunsj inkludert, samt transfer til og fra hotellet. Prisen ligger på ca 150 EURO per person + tips til mannskapet.

Katamarancruise er en fantastisk mulighet til å få sett øya fra havet, bade i krystallklart vann og snorkle.

Oia:

Oia er byen som er kjent for å ha verdens vakreste solnedgang, og jeg er ikke i tvil om at den absolutt er helt i verdenstoppen. Hver ettermiddag og kveld fylles byen og utkikkspunktene opp av turister som vil se solen forsvinne ned i havet, så her kan det lønne seg å reservere bord på en restaurant med utsikt for å nyte opplevelsen mest mulig. Byen ligger helt på tuppen av Santorini og er fantastisk vakker i seg selv. Gatene er belagt med marmor, og det er små butikker, gullsmeder og restauranter overalt, samt de karakteristiske hvite murhusene langs hele kanten ned mot havet. Her kan det som sagt også lønne seg å reservere bord om du ønsker å se solnedgangen, og her er to svært gode restauranttips:

Spisesteder:

Strogili: Vi ble anbefalt Strogili av hotellet og det var virkelig ikke en skuffelse. Oppe på terrassen har du den beste utsikten til solnedgangen av alle i hele Oia! Maten var også fantastisk god, men her er vi oppe i norske priser.

Melitini: Litt mer bortgjemt i en bakgate, men det absolutt beste måltidet og beste servicen på hele turen, til en veldig hyggelig pris. En liten gresk tapasrestaurant med nydelig mat! Her bør man ringe og reservere bord på terrassen i god tid.

Hotelltips:

Vi bodde på hotellet Caldera’s Lillium gjennom Apollo under oppholdet og var veldig fornøyd. Hotellet ligger ca 2 km utenfor Fira, helt øverst på calderaen, med en ubeskrivelig utsikt. Hotellet er veldig fresht med fine rom, flott bassengområde og utrolig hyggelig personale. De har egen minibuss som kjører til og fra Fira til oppsatte tider hele dagen, om du vil dit utenom det kjører de deg gjerne om de har mulighet. De er også veldig behjelpelige med å bestille firehjuling, båtturer og å bestille bord på restauranter i tillegg til alt annet. Rommet blir rengjort 3 ganger om dagen. Hotellet kan anbefales på det varmeste!

Drømmer du også om en tur til drømmeøya Santorini? Bestill HER eller kontakt oss for hjelp og tips 🙂

 

ticketnoinsta