Reiseguide: Karismatiske Montenegro

Ticket sender regelmessig sine selgere på reiser over hele verden for å kunne gi de beste personlige tips og råd. Denne gangen har vi vært på studietur til Montenegro for å utforske området, finne våre favorittsteder og de beste forslagene på mat og utflukter.

I lille karismatiske Montenegro bor bare 620 000 montenegrinere, men landet byr på en lang og interessant historie, fantastiske byer og strender som enkelt konkurrerer med mer velkjente Middelhavsland. Montenegro er også nært til mye som gjør det enkelt å ta seg til det mer populære turistreisemålet Kroatia eller til øvrige Balkan på en og samme ferie.

Budva, Montenegro

Budva, Montenegro

Budva

Budva ligger langs den Montenegrinske kysten og er det største turistområdet. Uansett hva man er ute etter på ferien, så er Budva et helt utmerket utgangspunkt. Budva er først og fremst kjent som et sol- og bad reisemål, men man kan selvfølgelig velge om man vil ha fred og ro eller en høyere partyfaktor. Havet ligger helt inntil, men få med deg et besøk i den gamle byen bortenfor ringmuren. Her er det helt magisk å rusle rundt om kvelden.

Gamle byen i Budva

Gamle byen i Budva

Mat og bosteder i Budva

Vi bodde på Slovenska Plaza, et billig hotell med bra beliggenhet for de som vil ha mye for pengene. Vi anbefaler også Avala Resort & Villas, et fint hotell med topp beliggenhet, perfekt for par og de som vil bo litt finere. Et tips er å unngå all inclusive på hotellene da det er billigere å gå ut og spise og som oftest er det bedre mat på restaurantene.

Montenegrinsk mat er påvirket av nærliggende Italia, Tyrkia, Balkanlandene og kontinentale Europa. Det er mye fisk og skalldyr, spesielt ved kysten, men også fyldige gryter med godt hjemmebrakt brød. Det er veldig mange bra restauranter i Budvar hvor det koster ca €10-20 for en varmrett. Noen av våre favoritter var:

  • Jadran (turistfelle,  men populært og godt!). Menyen er ganske blandet med mye fisk og skalldyr.
  • Ciutadela ligger i Gamle byen og har en fantastisk utsikt og utrolig god mat. Her må man bestille bord da de ikke tar imot gjester på “drop in”. Som på mange andre restauranter langs kysten så er det fisk og skalldyr som gjelder her også.
  • Bahce, veldig hyggelig restaurant med stille beliggenhet i Gamle byen. Her får du store porsjoner med hovedsaklig tyrkisk mat.
Utsikt fra restauranten Ciutadela

Utsikt fra restauranten Ciutadela

Ting å gjøre i Budva

Selvfølgelig drar man på stranden når man er i Budva, men husk at det er steinstrender så det er en god idé å ta med badesko. Det er veldig mye folk på strendene i høysesongen så enkelte dager kan det vært vanskelig å finne en plass å legge seg på. Et tips er å gå ca 10 – 15 minutter vestover, der er det mindre mennesker og klarere vann. Og man ikke bare vil ligge på stranden så ta en tur til Beach Cluben Torch. Her koster en bred solseng (rommer opp til 4 personer) €10. Vel verdt pengene! Klubben ligger rett ved havet så du kan velge om du vil bade i havet eller i bassenget. God mat har de også!

Man kan også ta båten til en øy som heter Hawaii. Båtturen koster €3 tur/retur. Her er det roligere på stranden og vannet er krystallklart og øya har både restaurant og bar. Det er viktig å påpeke at øya ikke påminner om “ordentlige” Hawaii i det hele tatt.

Et siste tips i Budva er å være oppmerksom når du skal ta taxi da de kan forsøke å lure deg. Mellom Budva og Bečići skal det koste max €5, ikke mer.

Hawaii

Hawaii

Bečići

Bečići er et lite sted nær Budva. Her er det en fin grusstrand med litt større steiner nede i vannkanten. Det ligger endel restauranter langs strandpromenaden, men vil man ha mer å velge mellom så kan du enkelte ta deg til Budva.

Vi bodde på Iberostar Bellevue, et koselig hotell som ligger ved stranden i Bečići. Her er all inclusive greit, men f.eks. drinkene smakte ikke helt som de pleier.

Vil man dra til Budva fra Bečići  så kan man bruke en gangtunnel, denne tar ca 20 minutter. Taxi tar ca 10 minutter. Husk at denne taxituren maks skal koste €5. Et tips er å få telefonnummeret til sjåføren som kjørte deg så kan han/hun komme og hente deg når du skal tilbake, og du slipper å betale overpris.

Petrovac na Moru

Litt lengre unna Budva finner du Petrovac na Moru. Dette et mindre sted, men med flere restauranter enn i Bečići. Petrovac na Moru er litt roligere og er perfekt for par som bare vil rusle rundt og kose seg. Også her er det steinstrender – så husk badeskoene.

I Petrovac na Moru overnattet vi på Vila Olivia, et fresht hotell med en hyggelig takterrasse der man kan sette seg og ta et glass vin. Maten på hotellet var helt grei, men selv om vi var der før høysesongen hadde starter så var det mye folk og støy i matsalen.

Vi besøkte restauranten Mediteraneo, som varmt kan anbefales. De har en fin meny med fisk og skalldyr som koster ca €10-20 per varmrett. Kjempegodt!

Stranden i Petrovac na Moru

Stranden i Petrovac na Moru

Utflukter/Aktiviteter

Det er veldig mange heftige utfluktsmuligheter i Montenegro og i området rundt som man bare må oppleves. Vil du holde deg innen Montenegros grenser kan vi anbefale en båttur i Kotorbukten. Kotor er en fantastisk vakker middelalderby som minner om Dubrovnik, men billigere.

Ta en vandretur i de Montenegrinske fjellene og få den beste utsikten over landets eventyrlige natur. Fra fjellene får man en veldig vakker utsikt over Kotorbukten når man tar seg ned fjellet via 25 hårnålssvinger.

Shkodërsjøen deles med Albania. Sjøen er et av Europas største fuglereservat og er rik på flora og fauna. En skikkelig naturopplevelse som bør egnes en halv dag.

Vil du utforske land i nærheten er det en perfekt mulighet å gjøre dette herfra. Fra Montenegro er det for eksempel lett å komme seg til Albania med buss eller bil på en heldagsutflukt (eller lengre). Husk å ta med pass, og etter et par timer (varierer avhengig av hvor lang tid det tar på grensen) så er du fremme i Albania – et spennende reisemål med en tragisk historie. Byen Shkodra for eksempel er veldig billig og har få turister, så her kan du oppleve det “ekte” Albania.

Et par timer i den andre retningen så ligger populære Dubrovnik, Kroatias perle. Dit blir det minst en heldagsutflukt – husk pass. Det anbefales også å veksle til Kuna.

 

Bestill din reise til Montenegro her

ticketnoinsta