Jetlag – mange påvirkes, slik lindres effekten

Jetlag

Halvparten av oss påvirkes av jetlag på utenlandsreiser med større tidsforskjeller. De aller fleste omstiller seg ikke før avreise eller anvender hjelpemidler, men de velger å ta fighten når de kommer frem til reisemålet. Det viser Tickets siste Kantar Sifo undersøkelse.

Etterspørselen etter eksotiske reisemål langt bort øker kraftig og mange vil maksimere opplevelsene på ferien. Men et reisemål langt unna medfører vanligvis tilpasning mellom tidssoner som i forskjellig grad påvirker oss. Mange har nok opplevd enten å våkne grytidlig og ikke klare å sovne igjen, eller ha problemer med å holde seg våkne når ettermiddagen kommer. Tickets Kantar Sifo undersøkelse viser at omtrent halvparten (51 prosent) opplever at de påvirkes av jetlag, mens 38 prosent sier at de aldri påvirkes av jetlag.

Av de som merker tidsforskjellen velger 7 av 10 så raskt som mulig å tilpasse seg den nye tidssonen ved å legge seg og stå opp til rimelig tid. Bare 4 prosent av de som påvirkes av jetlag påbegynner omstillingen av tiden allerede før avreise ved å tilpasse når de står opp og legger seg mer mot ferielandets tider. Bare 3 prosent bruker melatonin eller koffeintabletter for å gjøre omstillingen lettere.

En annen løsning er å velge reisemål med så liten tidsforskjell mot Norge som mulig. Sør-Afrika er et ferieland hvor etterspørselen har økt enormt i løpet av det siste året. Landets varierende natur og mange ulike opplevelsesmuligheter – alt fra strender med pingviner til vingårder og safari – frister stadig flere. Tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Afrika er liten, noe som gjør at man til tross for en lang flyreise raskt kan tilpasse seg sørafrikansk tid, og dermed slippe en eventuell vanskelig omstilling.

Hva gjør du vanligvis for å bli kvitt jetlag?

  • Jeg forsøker å omstille meg så raskt som mulig når jeg kommer frem til reisemålet (legger meg/står opp i rimelig tid etc), 73 prosent
  • Jeg har problemer med å omstille meg, det er bare å holde ut den tiden det tar, 16 prosent
  • Jeg forsøker å stille om tiden allerede før avreise for raskere kunne tilpasse meg den nye tiden når jeg kommer til reisemålet, 4 prosent
  • Jeg bruker hjelpemidler som melatonin/koffeintabletter for å hjelpe kroppen i gang, 3 prosent
  • Påvirkes på annen måte enn over, 3 prosent
  • Jeg påvirkes ikke av jetlag, 38 prosent
  • Usikker/vet ikke, 11 prosent

Kilde: Tickets Kantar Kantar Sifoundersøkelse, riksrepresentativt utvalg.

Uansett om du ønsker å reise dit tidsforskjellen er stor eller liten, så finner du din neste reise hos Ticket her

ticketnoinsta