Cinque Terre

Nasjonalparken og verdensarven Cinque Terre består av fem fiskerlandsbyer langs kysten på den Liguriske rivieraen. Området er en populær turistattraksjon og har flere kilometer med spektakulære vandringsleder, pittoreske landskap og panoramautsikt over Middelhavet. Her vandrer man mellom de koselige byene Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore som utgjør Cinque Terre – et av Italias absolutt vakreste og mest elskede turistmål.

Vi guider deg til de postkortvakre, lyserosa, ferskenfargede og lysegule husene, bratte fjellvegger langs havet, skrånende terrasser, vinavlinger, fosser og olivenlunder. Alt man kan forvente seg av den italienske landsbygden.

Byene

Alle de fem byene har sin unike personlighet og sjarm. Felles for dem alle er at de har levd av fiske og avlinger fra vindruer, sitroner og oliven helt siden middelalderen. Siden 1960-tallet har de også kunnet forsørge seg på besøkende, som ofte forelsker seg i området ved første øyekast. Noen turister velger å besøke alle de fem byene mens andre velger ut et par favoritter å bli værende der.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare ligger lengst nord og er den største av byene. Monterosso al Mare har størst utvalg av restauranter og bosteder. Her ligger det også en sandstrand for den som gjerne vil bade.

Vernassa

Vernassa

Bildeskjønne Vernazza er byen man kjenner igjen fra postkortene, og er den som anbefales om du bare skal besøke en av byene. Vernazza har en rolig og fin havn for båter. Her er det også muligheter til å bade fra klippene og besøke middelalderfestningen Castello Doria.

Corniglia

Corniglia

Corniglia er den eneste byen som ikke ligger ved vannet – den ligger vakkert til på en høyde. Siden Corniglia er den minste av byene så er det  færre turister som besøker byen. Fra Corniglia kan man gå tur til fjellandsbyen Volastra, eller til den lille romantiske stranden Guvano. Byens vakre kirke Chiesa di San Pietro anbefales å få med seg.

Manarola

Manarola

 

Pittoreske Manarola består av fargeglade hus som klamrer seg fast langs fjellveggene. Byen har en koselig liten havn og en fantastisk utsikt over havet. Gå ikke glipp av kirken Chiesa di Lorenzo når du er i Manarola.

Rigomaggiore

Rigomaggiore

Lengst sør ligger Riomaggiore. Byen minner om Manarola, men er litt større. Riomaggiore er kanskje den mest genuine av byene, og byr på en hyggelig og munter atmosfære.

Hvordan komme seg til Cinque Terre

De nærmeste flyplassene er Milano, Pisa eller Genova. Derfra tar du deg videre til Monterosso eller Riomaggiore med tog. Togreisen fra Milano tar 3-4 timer, fra Pisa tar det ca 2 timer, og fra Genova litt over 1 time. Toget stopper i alle de fem byene, og et tips er å ta med seg en togtabell til de fem Cinque Terre-stoppene på stasjonen. Planlegger man å reise en del med tog kan det være en god idè å skaffe seg togkortet «Cinque Terre Treno MS» for nasjonalparkområdet (gjelder regiontog og inkluderer også inngang til nasjonalparken).

Et annet alternativ er å ta tog til La Spezia for så å se området fra båt som stopper i alle de byene uten Corniglia.

Du kan også leie bil på flyplassen, men vær oppmerksom på at alle biler må parkeres utenfor byene. Det kan også være vanskelig å ta seg frem til byene med bil fordi veiene er smale og turistene mange i høysesongen.

Når er det best å reise?

Sommeren er høysesong for Cinque Terre, og da kan det være veldig mye folk i området. Har man mulighet er det best å unngå juni – august og heller reise april-mai eller september-oktober. Da er det været fortsatt varmt og deilig, men det er litt roligere.

Det er mange muligheter for bosteder i området, men det er beste å forhåndsbestille for å gjøre det enklere på reisen. Man kan finne alt fra Bed&Breakfast og private rom, til budsjetthotell og luksus bosteder.

Vil man bo i Cinque Terre så er det flest alternativer i Riomaggiore, Vernazza eller Monterosso. Her er det også mest liv og flest restauranter. Man kan også bo utenfor distriktet i byen La Spezia. Herfra er det enkelt å ta toget til de forskjellige byene i Cinque Terre.

Ting å gjøre

Cinque Terre er fantastisk vakker og et soleklart reisemål for vandring langs den Liguriske rivieraen. Det er mange turstier som er mellom 1,5 km – 4,8 km lange. De fleste er i lett terreng, men det er også noen av middel vanskelighetsgrad. De fleste stiene går ute ved kysten på ulike nivåer, men det er også lengre turstier som leder til fjell og vingårder. Det er gratis å vandre langs de fleste turstiene, men for å vandre Monterosso-Vernazza-Cornigli så må du kjøpe et vandringspass. Husk å ta med vann, eventuelt litt niste og gode sko, du kan nemlig få bot om du går barbeint eller i flipflopper!

Selv om det er vandring som er den åpenbare attraksjonen i Cinque Terre så er det også mye annet å finne på. Ligge på stranden i Monterosso, gå på vinsmaking, spise god italiensk mat og bare nyte vakre motiv og fargeglade hus. Området har også et fascinerende marine-reservat med mulighet for snorkling, dykking og hvalsafari. Et annet forslag er å leie båt eller kajakk i havnen i Riomaggiore eller Vernazza. Det er også mulig å chartre en større båt med kaptein.

Bestill reisen til Cinque Terre her

ticketnoinsta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *