Charterreise eller pakke selv?

Tickets undersøkelse fra Respons Analyse viser at 60 prosent av nordmennene velger bort charterreisene. De siste årene har ruteflyet tatt opp konkurransen med charteren på de klassiske sol- og bad reisemålene. I tillegg har prisen på flybilletter blitt betydelig lavere på enkelte ruter. Hvordan har dette påvirket nordmenns preferanser og reisevaner?

 I Tickets siste undersøkelse spurte reisebyrået hvilken reisetype vi foretrekker – charter eller å pakke selv. 60 prosent svarer at de helst vil pakke reisen selv, mens 40 prosent helst bestiller charter. Ticket er ikke overrasket over resultatet.

– Det prates en del om at ruteflyet konkurrerer ut charteren, men det stemmer ikke. De gir og tar fra hverandre hele tiden. Interessen for de ulike reisetypene endrer seg ofte frem og tilbake ettersom hvilken fase i livet man er i, sier Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket.

Enkelt og bekvemt med charter

Grunnen til at charterreisene er såpass populære er fordi det er enkelt og bekvemt. Det svarer 22 prosent av de som velger charter fremfor å pakke reisen selv. Ni prosent reiser på charter fordi det kjennes trygt og åtte prosent fordi de føler de får mye igjen for pengene. Av de som foretrekker å pakke reisen selv svarer 33 prosent at det er på grunn av at de vil være mer fleksible når det kommer til reiselengde, destinasjon, hjemreise og liknende.

– Om man skal på en langreise er det veldig praktisk å kunne fly til et reisemål og hjem fra et annet, som ikke er mulig om man reiser på charter. I USA er det for eksempel mange som flyr til San Francisco og reiser videre med leiebil til Las Vegas, Gran Canyon, Los Angeles og Napa Valley. Herfra kan man fly hjem fra San Diego, forteller Wolff Andresen.

Billigst er ikke alltid det beste

Blant de som velger å pakke reisen selv sier 24 prosent at man oppdager og lærer mer om reisemålet om man reiser på egenhånd. 18 prosent opplever at det er billigere å sette sammen reisen selv.

Ticket sammenligner daglig prisforskjellen mellom pakkereiser og charterreiser for flere kunder. Men det er vanskelig å si hvilken av reisetypene som er billigst ettersom prisen varierer fra dag til dag. Man bør ha i bakhodet at det billigste alternativet ikke alltid er det beste alternativet.

– En feil som mange gjør når de sammenligner reiser på nettet er å stirre seg blind på prisen. Mange tenker ikke over at den billigste billetten ofte innebærer en mellomlanding på syv timer eller at det kan tilkomme ekstra kostnader på for eksempel bagasje. Du kan selvfølgelig finne pakkereiser med rutefly som er billigere enn en charterreise til samme reisemål. På en charterreise flyr man direkte og bagasjen inngår alltid i prisen, sier Wolff Andresen.

For mer informasjon, kontakt:
Ellen Wolff Andresen, Markeds- og Administrasjonssjef i Ticket Feriereiser
E-post: ellen.wolff.andresen@ticket.no  Telefon: +47 22 05 15 10

Om undersøkelsen
Undersøkelsen har et riksrepresentativt utvalg av den norske befolkningen med 1088 respondenter i alderen 18-79 år. Undersøkelsen foregikk i perioden 27/8 og 4/9 2013.

Hvorfor reiser du på charterferie?

1. Fordi det er enkelt og bekvemt, 22 %
2. Fordi tilbudet har blitt forbedret med lokale avganger, flere hotellkonsepter m.m., 10 %
3. Fordi det kjennes tryggt, 9 %
4. Fordi jeg får mye for pengene, 8 %
5. Fordi det er familievennlig, 7 %
6. For å kunne velge All inclusive, 5 %
7. Fordi de har lokale avganger, 5 %
8. Fordi jeg alltid har gjort det, 3 %
9. Annet, 7 %
10. Jeg reiser ikke på charterferie, 60 %

 

Hvorfor reiser du ikke på charterferie?

1. Jeg vil være mer fleksibel i valg av reiselengde, hotell, hvor jeg reiser hjem fra m.m., 33 %
2. Det føles mer unikt å skape sin egen reise, 26 %
3. Charterreiser kjennes for turistpreget, 24 %
4. Jeg synes man oppdager og lærer seg mer om reisemålet når man reiser på egen hånd, 24 %
5. Jeg opplever at det er billigere å sette sammen sin egen reise, 18 %
6. Charterreiser er for ensartet, 11 %
7. Chartertilbudet er begrenset, de har ikke reisemål som jeg vil reise til, 9 %
8. Annet, 33 %

ticketnoinsta