Sør-Afrika – et spennende reisemål

Sør-Afrika

Sør-Afrika er et fascinerende land, større enn Spania og Frankrike tilsammen, med både en spennende og mørk historie, guddommelig natur og mangle forskjellige kulturer samlet. Av dagens knappe 60 millioner innbyggere stammer ca en tredjedel fra de nederlendere som kom til Sør-Afrika for mer enn 300 år side, og hvis språk utviklet seg til dagens afrikaans. Landet har hele 11 offisielle språk – engelsk, afrikaans og ni mindre språk fra landets ulike stammer.

Sør-Afrikas natur er urolig vakker, med dramatiske kystlinjer der pingvinene  leker på strendene, bølgende grønne vindistrikt og safariomrpder som byr på observasjoner av dyr i verdensklasse. Flyreisen er lang, men Norge og Sør-Afrika ligger i samme tidssone – med andre ord slipper du jetlag og omstilling av tiden.

Løver, pingviner og magisk natur

Sør-Afrikas natur er veldig varierende. Sesongene er snudd – når det er vinter i Norge og det sommer i Sør-Afrika, noe som er viktig å kjenne til om sol og bad skal inngå på reisen. Med kyst på tre av landets sider og en stor variasjon i høyden over havet har landet flere ulike klimasoner. Varmest er det i Sør-Afrikas nordøstre del, langs kysten mot det Indiske hav.

Den verdensberømte Krugerparken i nordøstre Sør-Afrika har den største variasjonen av ville dyr på hele det afrikanske kontinentet. Her er det gode muligheter til å se The Big Five – elefant, løve, neshorn, bøffel og leopard. Besøkere kan ta seg rundt i parken på egenhånd, men for den beste safariopplevelsen finnes det mange guidede turer å velge mellom.

Selv om pingvinene ikke inngår i The Big Five så kan du stifte bekjentskap med dette dyret på langs Sør-Afrikas sørvestlige kyst. To av de meste kjente hekkeplassene, som også er enkle å besøke, er Boulders Beach og Stony Point rett utenfor Cape Town, der førstnevnte er den enkleste å komme seg til. En opplevelse man absolutt må få med seg.

Sør-Afrika

Boulders Beach utenfor Cape Town – et populært tilholdssted for pingviner.

Sør-Afrika

Spennende storbyer – Cape Town, Johannesburg, Durban og hovedstaden Pretoria

Johannesburg er landets største by, og også knutepunkt for vei- og togtrafikken. Byen har en flott bykjerne med mengder av butikker, kafeer og restauranter. Cape Town er landets mest kjent by – en by som virkelig har alt – sprudlende restauranter med guddommelig mat, koselige butikker, kritthvite strender, dramatiske fjell og en vennlig befolkning. Nyt den vakre utsikten fra Table Mountain, eller ta en utflukt til Robben Island der Nelson Mandela satt fengslet og lær deg mer om landets historie.

Durban er en havneby som tidligere først og fremst var kjent som et surfemekka, men begynner å bli en stadig mer populær turistby. Mens Cape Town har et tørrer middelhavsklima og kaldere vann har Durban et varmere og fuktigere subtropisk klima med betydelig mer badevennlige temperaturer i vannet.

Pretoria er Sør-Afrikas hovedstad og ligger omtrent fem mil nord for Johannesburg. Pretoria har flere museer som er verdt et besøk. Byen var lenge forbundet med det gamle apartheidsystemet, noe besøkere kan lære mer om i Pretorias gamle sentralfengsel.

Sør-Afrika

Cape Town, Sør-Afrika

Sør-Afrika

Sør-Afrikas hovedstad Pretoria

Vakre vingårder

Sør-Afrikas vin er en suksess i hele verden. Stellenbosch er antakelig det mest berømte vindistriktet, men det finnes mange andre mindre kjent distrikt som  Robertson, Wellington, Paarl og Franschhoek – for å nevne noen. I flere av disse vindistriktene ligger også mange av Sør-Afrikas beste restauranter, som gjør at besøke virkelig kan anbefales uansett hvor stor interessen for vin er. Vindistriktene ligger nær hverandre noe som gjør det mulig å besøke flere av dem i løpet av ferie. Om noen kan tenke seg å stå over prøvesmakingen er leiebil et smidig alternativ for å komme seg rundt og virkelig nyte det vakre landskapet. men om det ikke er et alternativ så er det mange utmerkede guidede turer, både heldag- og halvdagsturer.

Sør-Afrika

Stellenbosch, et av Sør-Afrikas beste vindistrikt.

Sør-Afrika

Mat og drikke i Sør-Afrika

Akkurat som befolkningen er Sør-Afrikas matkultur en formidabel smeltedigel med mange påvirkninger. Gitt landets europeiske innflytelse er det ikke vanskelig å få tak i vestlig mat, men gå ikke glipp av den sørafrikanske maten som er både rimelig og god. Typisk sørafrikansk mat er struts, krokodillestek eller impala, en afrikansk antilope. Landet har også et enormt utvalg av frukt og grønnsaker med fantastiske smaker. Grillet, eller braai som det heter i Sør-Afrika er vanlig og populært. I og med landets beliggenhet med hav på tre sider så er det også mye fersk fisk og skalldyr. Prisnivået i landet er lav sammenliknet med i Norge, og med det, og med det store utvalget av sørafrikansk mat og drikke er det et fantastisk matland å besøke.

Sør-Afrika

Barbecue, eller Braai som det heter i Sør-Afrika , er en av landets ”nasjonalretter”.

Har du lyst til å reise til Sør-Afrika? Les mer og bestill her. 

ticketnoinsta